Bliny należy smażyć na małych patelniach (o średnicy ok.15 cm), wylewając ciasto na całą ich powierzchnię, dlatego najlepiej przygotować ich dwie lub trzy. Jeśli nie dysponujemy taką ilością tych naczyń, wówczas smażmy bliny jak racuchy.
Aby przygotować bliny, potrzebne są następujące składniki: 20 dkg mąki pszennej, 15 dkg mąki gryczanej, szklanka wody, 1,5 dkg drożdży, 6 dkg masła, 4 dkg cukru pudru, sól.
Ciasto na bliny należy przygotować znacznie wcześniej, by po usmażeniu nie było kleiste.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, a następnie łączymy z mąkami. Dodajemy również sól i cukier. Gdy podrośnie, dolewamy roztopione masło i tyle letniej wody, by ciasto miało konsystencję bardziej gęstą niż naleśnikowe. Wyrabiamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce, jeszcze do wyrośnięcia. W trakcie, gdy rośnie, ciasto należy mieszać kilka razy.
Na patelni rozgrzewamy masło i na nim smażymy bliny. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, by nie przypalić masła.
Jeśli ciasto na bliny zbytnio się rozlewa, należy dodać nieco mąki.
Rada 1: Aby bliny pozostały dłużej ciepłe, należy je układać jedne na drugich i przykryć talerzem.
Rada 2: Do blinów podaje się roztopione masło, kawior lub posiekanego śledzia z cebulką. Można też bliny podawać ze śmietaną i cukrem.
Zobacz także: Jak smażyć pączki?