W galerii znajdziesz zdjęcia i opisy najbardziej egzotycznych owoców. Sprawdź, czy znasz je wszystkie.
1
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Owoce egzotyczne charakteryzują się bogactwem smaków, zapachów i kolorów. Wybierz się z nami w wirtualną podróż po egzotycznych krajach i zobacz najrzadsze owoce!
2
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Salak to owoc palmy występującej w Indonezji i Malezji. Żywią się nim m.in. azjatyccy pielgrzymi udający się do Mekki. Miąższ jest słodko-kwaśny w smaku i podobny do konsystencji jabłka.
3
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Liczi jest zwana także chińską śliwką. Charakteryzuje się słodkim lekko kwaskowatym miąższem. Jest bogatym źródłem witaminy C. Owoce należy spożywać na świeżo, ponieważ szybko więdną. Wykorzystywane do syropów, kompotów oraz drinków.
4
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Granadilla to owoc pochodzący z Ameryki Środkowej Południowej. Galaretowaty i kleisty miąższ najlepiej jeść łyżeczką. Dojrzałe owoce są pomarańczowe, a ich skórka pęka pod naciskiem. Chętnie wykorzystywane do sorbetów. Łagodzą nadkwasotę żołądka, wrzody oraz stymulują trawienie.
5
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Banan czerwony - różni się od tradycyjnego, żółtego - kolorem i smakiem. Jego konsystencja jest bardziej kremowa, jednak nadaje sie do spożycia dopiero, gdy jest miękki i dojrzały. W Polsce do kupienia za ok 25 zł/kg.
6
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Kiwano to gatunek ogórka. Wystepuje w Afryce oraz na Półwyspie Arabskim. Miąższ charakteryzyje się orzeźwiającym smakiem zbliżonym do melona lub kiwi. Owoce cechuje długi termin przydatności, zachowują świeżość do 6 miesięcy.
7
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Karambola to gatunek tropikalnego drzewa uprawiany w Afryce, Ameryce oraz w Południowej Azji. Słodko-kwaśne owoce karamboli, określane także jako gwiaździste, są bardzo dekoracyjne. Są dostepne w Polsce od wiosny do jesieni.
8
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Mangostan to szeroko wykorzystywane drzewo w Azji Południowo-Wschodniej. Słodki miąższ jest uważany za jeden z najsmaczniejszych wśród owoców egzotycznych. Z tłuszczu wytłaczanego z nasion produkuje się mydło, drewno wykorzystywane jest w rzeźbiarstwie.
9
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Opuncja figowa pochodzi z Meksyku, jednak jest uprawiana także na południu Europy. Bogate w witaminę C, wapń oraz fosfor, owoce można spożywać na surowo, lub wykorzystać do przygotowania galaretek, sosów oraz dżemów.
10
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Pomelo to największy owoc spośród cytrusów i jest odmianą pomarańczy olbrzymiej. W efekcie skrzyżowania pomelo z chińską pomarańczą powstał znany nam grejpfrut. Podobnie jak inne cytrusy, pomelo jest bogate w witaminę C. Owoce pomelo są raczej łatwo dostępne w polskich sklepach.
11
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Rambutan to małe owoce pokryte długimi włoskami, przypominające nieco liczi. Występuje w Indochinach, Chinach i Malezji. Szklisty miąższ charakteryzuje się delikatnym posmakiem.
12
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Pitaja zwana inaczej smoczym owocem lub truskawkową gruszką to owoc wielu gatunkow kaktusa. Jadalny jest zarówno miąższ jak i nasiona. W smaku przypomina nieco agrest lub kiwi. Wykorzystywane głównie do sałatek owocowych.
13
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Papaja to inaczej melonowiec właściwy. Miąższ owocu jest słodki i jadalny wykorzystywany na surowo lub do przetworów. Papaja jest bardzo zasobna w witaminy oraz uboga w kwasy. Niedojrzałe owoce przed spożyciem należy przegotować.
14
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Figa to owoc pochodzący z Azji Południowej, obecnie uprawiany w wielu rejonach tropikalnych. W Polce dostępne są głównie w wersji ususzonej. Suszone figi charakteryzują się bogactwem magezu, wapnia i cennych soli mineralnych.
15
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Cytron, zwany także "Jabłkiem Adama", wywodzi się z Indii jednak od wieków jest uprawiany na terenie Morza Śródziemnego. W przeciwieństwie do innych owoców miąższ cytronu jest niejadalny. Do celów spożywczych wykorzystuje się tylko skórkę. Skórka jest popularnie kandyzowana i wykorzystywana przy produkcji słodyczy.
16
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Kumwat przypomina miniaturową pomarańczę. Pochodzi z Chin, jest uprawiany w obu Amerykach oraz na greckiej wyspie Korfu która słynie ze specjałów wytwarzanych z kumkwatu. Są to likiery, owoce kandyzowane i cukierki.
17
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Flaszowiec peruwiański inaczej zwany cherymoją, czerymoją lub "jabłkiem budyniowym". Owoc jest bogaty w witaminę C, jednak w Polsce raczej go nie dostaniemy - szybko się psuje.
18
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Kaki, inaczej persymona, jest uprawiane głównie w Chinach i Japonii. Charakteryzuje się galaretkowatym, lekko twardawym miąższem. Na surowo jest rzadko spożywane. Wykorzystuje się je głównie do dżemów, konfitur oraz galaretek. W Polsce dostępne przez cały rok. Dojrzewa w temperaturze pokojowej w ciągu 2-3 dni.
19
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Mango pochodzi z Indii, ale obecnie można je spotkać w prawie wszystkich regionach tropikalnych. Najlepiej mango przepołowić i wydobyć miąższ łyżeczką lub pokroić.
20
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Granat to orzeźwiający owoc pochodzący z Azji. Jadalne są zarówno jego nasiona jak i miąższ. W smaku jest słodko-kwaśny, lekko przypominający jeżyny. Wykorzystywany do jedzenia na surowo, do soków oraz koktajli owocowych.
21
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Tamarillo zwany jest powszechnie pomidorem drzewiastym. Także w smaku przypomina przyprawionego na ostro pomidora. Nasiona owocu zajmują prawie 1/3 jego objetości. Owoce mają od 5 do 8 cm średnicy.
22
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Durian to tropikalny owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej mogący osiągnąć wagę do 4 kg. Miąższ owocu jest kremowy i wykwintny, wykorzystywany do past, lodów oraz koktajli. Cechą duriana jest niezwykle intensywny, odurzający zapach utrzymujący się wiele godzin. W związku z tym, nie wolno go spożywać w przestrzeni publicznej.
23
z
23
Galeria owoców egzotycznych
Awokado to już rozpowszechniony owoc w polskiej kuchni. Ze wzgledu na łagodny miąższ, przypominający orzechy włoskie, stanowi bazę zarówno słodkich jak i słonych potraw. Awokado to także baza dipu Guacamole. Jest dość kaloryczny, lecz ze względu na niską zawartość cukru polecany dla diabetyków.