Udany tort – krok po kroku

Torty towarzyszą nam przy wszystkich – mniejszych czy większych – uroczystościach. Powinniśmy zatem do perfekcji opanować ich przygotowanie. Tymczasem, okazuje się, że ta prosta czynność, urosła do rangi mission impossible.
/ 20.08.2009 19:51

Biszkopt

Podstawą każdego tortu jest biszkopt – bez tego ani rusz! Biszkopt zakupić można w sklepie, lepiej jednak smakuje biszkopt robiony samodzielnie. O lepszy smak warto się pokusić. Oto prosty przepis na pyszny biszkopt.

Składniki

6 jajek
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

6 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka starannie oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Gdy piana jest tak sztywna, że po odwróceniu miski trzyma się dna i nie spływa (kilka minut miksowania na wysokich obrotach i gotowe!), stopniowo dodajemy cukier.
Miksując cały czas, dodajemy żółtka. Przez kolejne kilka minut nie przestajemy miksować. Kiedy masa biszkoptowa zgęstnieje, powoli dodajemy mąkę, powoli ją „sitkując” (wsypujemy mąkę na sito i przesiewamy do naczynia, w którym miksujemy masę). 

Gotowe ciasto wlewamy na blachę nasmarowaną tłuszczem. Pieczemy krótko, bo ok. 40 minut w temperaturze 180° C. Możemy sprawdzić czy biszkopt jest gotowy, wkładając w ciasto wykałaczkę – jeśli wyciągniemy ją sucho, biszkopt jest upieczony.

Nasączenie ponczem – to kolejny krok w przygotowaniu tortu. Uprzednio pokrojony biszkopt (przyda się długi, gładki nóż) z umiarem nasączamy. Biszkopt będzie „wilgotny”, a przez to lepszy w smaku i dłużej świeży.

Poncz przygotowuje się zwykle z użyciem alkoholu (co wzbogaca aromat). Wystarczy wymieszać wodę z wódką lub innym alkoholem (dobrze sprawdza się tutaj rum) i z cukrem waniliowym (całe opakowanie). Proporcja wody i wódki powinna wynosić 5:1 (co znaczy, że na 5 łyżek wody 1 łyżka alkoholu).

Wodę zastąpić można np. mocną herbatą - herbatę należy wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, po czym wystudzić i wlać rum lub kawę – zamiast rumu można użyć ajerkoniak (tutaj bez cytryny).

Można także przygotować bezalkoholowy poncz, w skład którego wchodzi woda, cukier i sok z cytryny.

Kiedy już biszkopt nasączono ponczem, należy zabrać się za przygotowanie masy. Do najbardziej popularnych mas zaliczyć można masę czekoladową, orzechową, truskawkową, kokosową czy też cappuccino, a w wersji uproszczonej – bitą śmietanę. W roli masy używa się także konfitury lub dżemu – szczególnie często w przypadku ciemnych biszkoptów (z dodatkiem kakao).

Podobnie jak w przypadku ponczu, przy wyborze masy należy kierować się zamierzonym finalnym efektem. Z masami śmietankowymi czy z bitą śmietaną dobrze korespondują owoce, a także owocowe galaretki. W przypadku masy czekoladowej dobrze sprawdzą się kandyzowane wiśnie i polewa czekoladowa; masa truskawkowa w naturalny sposób kojarzy nam się ze świeżymi truskawkami. Z kolei masy kawowe czy też orzechowe wyśmienicie smakują z orzechami.

Kolejnym krokiem jest przełożenie biszkoptów masą, co niektórych – zupełnie niepotrzebnie! – napawa obawą przed robieniem tortów.

Po dokładnym nasączeniu biszkoptów, każdy z nich (z reguły 2 lub 3 biszkopty) należy równomiernie posmarować masą. Na każdy z biszkoptów przeznaczamy tyle samo masy. Ważne jest, aby spód biszkoptu stał się teraz wierzchem tortu (jest najbardziej równy).

Na koniec lekko przyciska się tort od góry – tak, aby go wyrównać. Wyrównuje się także boki tortu, zapełniając masą nierówności. Do składania tortu przydadzą się dwa długie i szerokie noże, na których przenosi się poszczególne biszkoptowe krążki.

Dekoracja

Złożony tort trzeba jeszcze tylko udekorować. Pozostaje więc przed nami najprzyjemniejsza część zadania. W dekorowaniu możemy zdać się na naszą inwencję twórczą, i – w zależności od okazji – udekorować tort. Potrafi to zrobić nawet dziecko!

Warto pamiętać, że dekoracji podlega nie tylko wierzch tortu, ale także jego boki. Jeśli tort oblewamy polewą, np. czekoladową, możemy się skusić o polanie również jego boków. Podobnie będzie w przypadku lukru.

Boki tortu możemy także obsypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi. Na wierzchu możemy zaś ułożyć owoce, udekorować je bitą śmietaną lub innym kremem (najefektowniej wyglądają kremy aplikowane ze specjalnej tubki, zakończonej końcówką, która odpowiednio kształtuje krem).

Tagi: tort, ciasto, deser

Redakcja poleca

REKLAMA